Jau artėja vasara ir geras oras vis dažniau kviečia ištrūkti į gamtą ar sodybą, pasigrožėti gamta bei lauko pramogomis. Gamtoje galite pailsėti nuo darbo, nuo triukšmingo miesto šurmulio, patirti daugybę nuotykių ir skirti dėmesio savo mylimiems žmonėms. Visa aktyvi veikla ir maisto gaminimas ant laužo ypač vilioja vaikus, kurie dažnai pareiškia norą gamtoje švęsti ir svarbiausią dieną metuose – gimtadienį. Šventės organizavimas atvirame ore gali tapti tikru iššūkiu – maisto gaminimas ir transportavimas reikalauja kur kas daugiau pastangų nei staliuko kavinėje užsakymas, tačiau tokia šventė gamtoje vaikams padarys žymiai didesnį įspūdį nei kokioje nors kavinėje. Todėl svarbu atkreipti dėmesį į maisto, kurį skanaujame gamtoje, pasirinkimą.
Leisdami aktyviai laiką gamtoje vaikai greičiau išalksta ir daugiau turi gerti vandens, todėl labai svarbu pasiruošti įvairių užkandžių ir geriamo vandens. Karštą vasaros dieną sudėtinga išsaugoti vaisius bei daržoves nesugedusius, todėl patariame naudoti šaltkrepšius arba juos laikyti bent jau pavėsyje ar arčiau vandens (sandariuose krepšeliuose ar dėžutėse produktus galima pamerkti į vandenį, nes atviro vandens telkinio temperatūra visuomet yra vėsesnė nei lauko). Todėl užkandžiams tinka įvairūs nesaldūs sausainiai, krekeriai, lazdelės, riešutai bei džiovinti vaisiai ir pan. Žinoma, pagrindiniam maistui puikiai tinka visi kepimui ant laužo skirti mėsos patiekalai: dešrelės, kepsniai ir kt. Patogiausia, jeigu visi šie gaminiai būtų nedideli ir vaikams patogiai paimami į ranką, nes dažnai jie nenori naudoti indų ir įrankių gamtoje. Puikus pasirinkimas yra dešrainiai ar mėsainiai su daug daržovių, kadangi juos vaikai valgydami gali laikyti rankoje. O desertui turbūt labiausiai tiktų Vakarų šalyse itin populiarus ir Lietuvoje vis dažniau gamtoje valgomas desertas – skrudinti zefyrai. Žinoma, nebūtina jų kepti, jie puikiausiai tinka valgyti ir nekepti. Zefyrai: balti arba spalvoti, purūs ir minkšti, gali tapti pagrindiniu nuostabios dienos gamtoje užbaigimo akcentu. Šie saldžiai stebuklingi gabalėliai, užmauti ant medinio ar metalinio pagaliuko ir kepami virš liepsnos, padės jums tobulai užbaigti dieną, o sklindantis nuostabus kepto zefyriuko aromatas dar ilgai išliks atmintyje. Zefyrų kepimo pramoga labai patinka vaikams, nes jie patys (žinoma, prižiūrimi suaugusiųjų) gali juos skrudinti ir mėgautis jų skoniu, tik nesudeginkite (zefyrą reikia laikyti keli centimetrai virš liepsnos, daugiau apie zefyrų kepimą galite pasiskaityti čia: https://zefyriukai.lt/blog/news/zefyriuku-skrudinimo-instrukcija. Kadangi mūsų zefyriukai yra spalvoti, skirtingų skonių ir formų, todėl jie labai patinka vaikams. Nors daug kas vengia zefyrų dėl to, kad jie gaminami iš cukraus, tačiau cukraus konsentracija nėra didelė, kadangi juose yra labai daug oro. Be to, zefyrus galima kepti ir valgyti kartu su vaisių gabaliukais (bananai, ananasų gabaliukai ir pan.). Svarbu atkreipti dėmesį, kad mūsų zefyriukai yra naminiai, be pridėtinių konservantų, todėl jų kepimo ant laužo laikas yra trumpesnis nei įprastų parduotuvėje įsigytų zefyrų - per ilgai palaikius zefyriuką virš kaitrios liepsnos, jis gali ne apskrusti, o tiesiog išsilydyti. Taip pat nelaikykite zefyrų ant tiesioginės saulės kaitros, kadangi jie gali tiesiog ištirpti.
O svarbiausia, leisdami laiką gamtoje ir mėgaudamiesi lauko pramogomis, nepamirškite švariai nusiplauti rankų (jeigu neturite pakankamai švaraus vandens, tai dezinfekuokite rankas dezinfekciniu skysčiu arba bent jau nuvalykite antibakterinėmis servetėlėmis).
Linkime šiltos ir saulėtos vasaros bei daug smagaus laiko gamtoje.